Markeringen af 75-året for Danmarks Befrielse gennemføres nu i Køge

7. SEPTEMBER 2020Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn gør nu et tredje forsøg på at afvikle den planlagte markering af 75-året for Danmarks Befrielse. Covid19-krisen har gjort, at markeringen er udskudt 2 gange tidligere

HØR INTERVIEW MED BRUNO JUUL, HJEMMEVÆRNSFORENINGENS PROJEKTLEDER:


Men nu afvikles foreningens projekt med ”sikkerhed”.


”Vi har bygget projektet op som en harmonika”, siger Hjemmeværnsforeningens projektleder, Bruno Juul, ”vi har tilpasset projektet til de gældende Covid19-restriktioner og –anbefalinger, og nu bliver det 6 dage lange markeringsprojekt iværksat”.


Der er gratis billetter til alle aktiviteter, og de kan trækkes på www.billetto.dk, hvor man finder alle aktiviteterne – og en nærmere beskrivelse - ved at søge på ”75-året”.


Covid19-reglerne gør, at der kun er et begrænset antal billetter til rådighed, så publikum skal være meget hurtige på tasterne for at få billetter til aktiviteterne.


Markeringen starter torsdag d. 1. oktober med en festlig ”befrielsesgudstjeneste" i Køge Kirke med politisangkor, strygorkester, sopran og ikke mindst en smuk ”faneborg”.


Den lokale, jødiske holocaustoverlevende, Joop Vos, fortæller i 2 omgange om sin og sine forældres tilfangetagelse og redning. Det sker på Teaterbygningen hhv. fredag d. 2. oktober kl. 19.00 og tirsdag d. 6. oktober kl. 13.00.


Lørdag d. 3. oktober kl. 14.00 er der ”befrielseskoncert” i den spritnye hal - Spar Nord Arena - ved Køge Stadion. Musicalstjernen Sandra Elsfort medvirker sammen med 40 musikere fra Hjemmeværnets Musikkorps København.


Søndag d. 4. oktober kl. 13.00 er der på et afspærret område ved Køge Å/Ellebækken indvielse/afsløring af en ny mindesten for befrielsen d. 5. maj 1945. Der medvirker musikerne fra Hjemmeværnets Musikkorps København og musicalstjernen Sandra Elsfort igen.


Mandag d. 5. oktober kl. 19.00 er der filmforestilling i Ellemarkskolens Festsal, hvor man viser den sort/hvide dokumentarfilm ”Danmark i Lænker”. Filmen, der varer 1 time og 20 min., indeholder mange små klip fra besættelsestiden i Danmark. Den er fra 1945 og har speak af Gunnar NU Hansen.


Tirsdag d. 6. oktober holder Køges sidste kriminalchef, Bruno Juul, og den jødiske flygtning, Rudolf Bier (far til filminstruktøren Susanne Bier) et foredrag i 2 omgange – hhv. kl. 16.00 og kl. 19.00. Foredraget holdes på KøgeScenen, Boholtevej, hvor Bruno Juul fortæller om ”Køge under besættelsen” mens Rudolf Bier fortæller om sin og sin families flugt fra nazistisk terror – med Køge/Strøby Ladeplads som stationer på vejen – til friheden i Sverige.


Rudolf Biers dramatiske flugt og sejltur var Danmarkshistoriens allerstørste enkeltredningsaktion med 400-500 danske jøder. Takket være bl.a. Køgeborgeres store, modige indsats blev mange danske jøder reddet fra arrestation og deportation